Najava manifestacije “Prošetajmo rzavskim bregovima”

11.05.2024.

Poštovani planinari,

Planinarsko-sportsko društvo „Stolac” iz Višegrada poziva vas da učestvujete na tradicionalnoj akciji Planinarskog društva „Prošetajmo rzavskim bregovima” koja će biti održana 19. maja 2024. godine.

Usponom na planinu Stolac (1199m n.v.) prolazi se kroz istoimeno planinsko selo, posjećujući stare planinske kuće i kolibe, koje svjedoče kako se na ovim prostorima nekad živjelo. Veliki dio staze je sa otvorenim pogledom na planine Taru i Zlatibor.

PLAN AKCIJE:

Nedjelja – 19. maj 2024. godine

– Okupljanje učesnika od 08:00 do 09:00 časova kod crkve brvnare u selu Bijela

– 09:00h – pozdravne riječi domaćina i polazak na stazu
(Staza je kružna, nije tehnički zahtjevna. Duga je oko 12km, sa visinskom razlikom oko 700m. Planirano vrijeme za prelazak staze je oko 6h, uz pauze za doručak i odmor)

– 15:00h – zajednički ručak (besplatan) u organizaciji domaćina, uz mogućnost kupovine pića po prihvatljivim cijenama
(Potrebno je ponijeti sopstveni planinarski pribor za ručak)

– U ostatku dana, dodjela zahvalnica i druženje uz muziku

Opšti uslovi za učešće:

Dobro zdravlje i fizička kondicija, planinarska oprema prilagođena vremenskim prilikama i uslovima, te voda i hrana za doručak prema svojim potrebama.

Rok za prijavu učesnika je do 16.maja (četvrtak) 2024. godine.

Napomene:

Odvajanje za crkvu brvnaru u selu Bijela je u naselju Jagodina. Na magistralnom putu iz pravca Višegrada ka Užicu, oko 6km od grada, na plavom mostu skrenuti lijevo. Dužina puta do crkve je oko 2 i po km, od čega je oko kilometar dobrog makadama.
Na svakoj raskrsnici biće oznaka za crkvu.

U slučaju potrebe za smještajem, isti je moguće rezervisati u planinarskom domu u Gostilji, po cijeni od 10KM po osobi, ili u nekim od privatnih smještaja u Višegradu.

Važno

Odzivom na akciju, svaki pojedinac potvrđuje da učestvuje na sopstvenu odgovornost i da odgovara za svoje psihofizičko zdravlje, te da prihvata program organizatora, poštujući planinarsku etiku, plan pohoda i odluke i uputstva vodiča. Takođe, svaki vodič odgovara za članove svoje grupe. Organizator zadržava pravo izmjene programa i maršute pohoda u slučaju nepredviđenih okolnosti na stazi, loših vremenskih prilika i slično.

Dobro nam došli!
Vedro!

Kontakt:

Bratislav Antić +387 65 420 737
Bogdan Marić +387 65 263 892
psd.stolac@gmail.com