Održana manifestacija „Zlatne ruke Podrinja“

04.06.2017.

Na višegradskoj ćupriji danas je održana manifestacija „Zlatne ruke Podrinja“ na kojoj je učestvovalo dvadesetak izlagača iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je ova manifestacija jedna od onih koje na specifičan način promovišu Višegrad, regiju, kao i tradiciju i običaje naroda sa ovog kraja.

„Danas smo ovdje da damo svoj doprinos zaštiti i očuvanju starih zanata, promovisanju majstora rukotvorina, njihovih umijeća, koja su se vijekovima prenosila i ostala do danas“, istakao je Đurević.

On je dodao da je namjera manifestacije da se stvore proizvodi koji će podsjećati na prošlost, predstavljati sadašnjost i sačuvati sve od zaborava za buduće generacije.

Đurević je zahvalio svim izlagačima i poželio im ugodan boravak u ovom gradu.

Direktor Turističke organizacije Olivera Todorović rekla je da je uspjeh ove manifestacije prevazišao očekivanja i da su ovdje, osim iz gradova Podrinja, gosti iz cijele Republike Srpske, Srbije i Crne Gore.

„Danas imamo goste koji njeguju tradiciju, a znamo da bez tradicije nema budućnosti“, rekla je Todorićeva i dodala da je Turistička organizacija Višegrad prepoznala one koji doprinose kulturnom razvoju grada.

Učesnik Jelisavka Radić iz Zvornika, koja je na ovoj manifestaciji izložila ručne radove, vez, heklanje, suvenire, narodne nošnje, kaže da dugi niz godina učestvuje i zadovoljna je organizacijom.

U okviru obilježavanja manifestacije, na višegradskoj sofi vjerena je Tijana Stepanović iz Lazarevca. „Nisam ovo očekivala i još uvijek drhtim od uzbuđenja. Odgovor je bio `da` i veoma sam srećna zbog toga“, rekla je Stepanovićeva.

Vjerenik Savo Đerić iz Užica rekao je da se na ovaj korak odlučio zato što poznaje istoriju mosta.

„Ćuprija je vekovima bila rušena, ali i dalje stoji ovde. Ona je simbol ljubavi i večnosti, a ja želim da naša ljubav bude jaka kao ova ćuprija“, dodao je Đerić.

SRNA