Ozvaničena turističкa saradnja Višegrada i Valjeva

20.09.2023.

Direktori Turističkih organizacija Višegrada i Valjeva, Marko Božić i Ana Marković, potpisali su danas protokol o saradnji koji će unaprijediti međusobne odnose ova dva grada u oblasti turizma, ugostiteljstva, kulture, sporta i obrazovanja.

Ovom prilikom Božić je iskazao zadovoljstvo zbog nastavka dobre saradnje Višegrada i Valjeva, kojoj je, kako je rekao, prethodila dugogodišnja, zajednička turistička promocija u okviru brojnih sajmova širom regiona.

„Ono što povezuje ova dva grada jeste bogato kulturno-istorijsko nasljeđe, a benefiti potpisivanja ovog protokola podrazumijevaju razmjenu iskustava u organizaciji manifestacija, obostranu promociju gradova,apliciranje na različite projekte koje finansiraju nevladine međunarodne organizacije, ali i zajedničko predstavljanje na određenim sajmovima“, precizirao je Božić.

On je istakao da je u okviru ove saradnje predviđeno da se za sve posjetioce Višegrada i Valjeva koji organizovano dolaze u neki od ova dva grada obezbijede pogodnosti i popusti u korišćenju usluga.

Da će ovo partnerstvo biti u obostranom interesu saglasna je i direktor Turističke organizacije Valjeva Ana Marković, koja je navela da će na ovaj način efikasnije razmijeniti znanje i iskustva u oblasti turizma.

„Višegrad i Valjevo povezuju pored poslovnih i prijateljski odnosi, a grad na rijeci Drini je važan faktor prekogranične saradnje Republike Srpske i Srbije“, kaže Markovićeva. Ona je najavila i popularni valjevski Festival duvan čvaraka, koji će biti održan 7. i 8. oktobra, te pozvala sve Višegrađane da prisustvuju ovoj manifestaciji.

Načelnik Višegrada Mladen Đurević smatra da je potpisivanje protokola o saradnji ove dvije turističke organizacije od izuzetnog značaja za ovu opštinu, imajući u vidu da se Valjevo dobro pozicionira kako na turističkoj, tako i privrednoj mapi regiona.

„Vjerujem da će ovo biti početak dobre saradnje dva grada koja će se ogledati u realizaciji zajedničkih projekata“, zaključio je Đurević.

B.Marković-Radio Višegrad